neděle 3. května 2009

Quiet is the new loud

Kdo fňuká , že se tu neukážou Wolf Parade, nemá tak docela pravdu, neb k nám tihle Kanaďani jezdí, dělají to ale nenápadně a po kouskách. Po Danu Boecknerovi a jeho Handsome Furs, se týden na to na Sedmě objevil i jeho stájový Wolf Parade - kolega Spencer Krug se svými Sunset Rubdown (23.4., Klub 007). Muzikantsky hyperaktivní Krug je spojen nejen s Wolf Parade nebo Sunset Rubdown, ale prošel nebo stále hraje s mnoha a mnoha dalšími projekty (Frog Eyes, Fifths of Seven nebo mými oblíbenými Swan Lake, což je zároveň takový malý hudební dream team, protože vedle Kruga ještě v kapele fidlají Carey Mercer a Dan Bejar aka Destroyer). Sunset Rubdown jsou průsečíkem všeho jmenovaného, skrývají hymny s Krugovým rukopisem, nad kterými Spencer čaruje svým exaltovaným vokálem. Sedma vydýchaná, lidí spousta, angličtina, kam se podíváš, kapela mi zůstala skryta, jak se mi na Sedmičce stává často, ale srdce mi tepalo podle Spencerova hlasu. A jestli bude celá nová deska tak výborná, jako těch pár kousků, co z ní ten večer zaznělo, tak už se nemůžu dočkat (vychází 23. června).

a foto zde.


30.4. opět Sedmička ... přesně týden po Sunset Rubdown australští Pivot, co to drhnou pod perutěmi Warp Records, na které přišlo po hříchu málo lidí … teď už jen trojčlenné těleso se dvěma bratry jako pilíři, živelný math rock na elektronickém základu, co skáče z tématu na téma, dokáže rozprostřít i jemné kompozice, za které by se nemusel stydět ani Jean Michel Jarre, co ovšem po chvíli přerůstají v řádnou zvukovou smršť, do které se Pivot občas nebojí vetknout ani vokál Richarda Pikea, coby další nástroj. A nezmínit Richardova bráchu Laurence, který za bicími budil dojem chobotnice, která chapadly obsáhne celou soupravu a ještě se usmívá … něco takového jsem neviděla dlouho …úklona až k zemi ... suma sumárum překvapení jak brus, nadšení od začátku do konce … jako jo .... to se pak pěkně sbíhal strahovskej kopec a pokračovalo se ještě v újezdských zákoutích ….


2.5. ordinovali na Sedmičce regulérní léčbu zvukem losangelští hlukaři HEALTH (spřízněni hudbou a klubem The Smell třeba s No Age, Abe Vigoda nebo The Mae Shi) ... magický hlukový rituál, v rámci kterého by se s klidem mohl třeba vymítat sám ďábel. Roztříštěné noisové plochy, přívaly energie, až indiánsky monotónní vokál, disko-punkové vsuvky, performance na podiu od začátku do konce, primitivní tance kolem ohně …. Sebranka, co potí krev, sebranka zatraceně dobrá… kdo propásl, reparát možný třeba v srpnu na Off Festivalu, do Polska, co by kamenem …

obrázky tady


takže tak nějak … už jen videa pro představu, protože nějaký sáhodlouhý řeči stejnak nemají význam…. voilà Sedmička 3x jinak :


Sunset Rubdown


Pivot


HEALTH


Žádné komentáře: