středa 21. ledna 2009

Alexander Tucker


Alexander Tucker je Angličan a zvláštní chlapík, co dělá skvělou hudbu. Začínal v devadesátých letech s hardcoreovou kapelou Suction, má na kontě spolupráci třeba s Stephenem O'Malley ze Sunn O))) (bokovka Ginnungagap), dělá si sám obaly všech svých desek (nutno říct, že skvělé) a má na kontě 4 placky, z nichž poslední vyšla loni, jmenuje se Portal a je (jak jinak) výborná.

Poslouchat jeho desky znamená slyšet probublávající folk s ozvěnami nejrůznějších hudebních škatulí, zdálky hrajícího blues rámovaného třeba trochou toho noisu. Nedefinovatelný mnohovrstevný hudební opar s rozostřeným Tuckerovým vokálem, který si nespletete. Jeho hudba vyžaduje ponor, soustředění, naladění na stejnou vlnu, pak už nic víc…. najdete tu totiž všechno…

Hudba je tu rituál …. uhrane vás svírající atmosféra, psychedelie jak brus, časté opakování jednoho motivu, až se skoro začnete bezděčně kývat do zvuku všech těch akustických a elektrických kytar, elektronických vsuvek a nánosů jiných zvuků a hluků, to vše s očima upřenýma kamsi za horizont. Funguje to … a já pevně doufám, že to stejně osobité bude i v pondělí 13. dubna , kdy bude mít Alexander Tucker pro sebe strahovský Klub 007.

Žádné komentáře: